Reményik Sándor versmegzenésítések


 

"Ami egy aranyszálon rezeg végig"

 

 

 

Reményik Sándor 1890-ben született Kolozsváron. 

A XX.század első felében az erdélyi magyar költészet kiemelkedő alakja, „Az erdélyi költő”, ahogy Németh László és Babits Mihály is nevezte őt. 

Verssorai számomra szelíden csörgedeznek, mint a kristálytiszta patak, úgy folynak, mint a legméltóságteljesebb folyó, de olyan erővel képesek hatni, amilyen erővel a legnagyobb vízesések omlanak a mélybe. 

„Hét kövön át, úgy mondják, megtisztul a víz / Engem is hétszer hét kövön át zúgatott a sorsom” - írja Hét kövön át… című versében. Azt hiszem, ezek a letisztult gyémántok, a versei, ebből a „hétszer hét kőből” formálódtak, s így lettek „Lámpagyújtogatók” olvasói számára. 

A 2.CD ("Búzavirág a magyar határról") címe és kezdődala is mutatja, hogy ezek a versek/versmegzenésítések főként a hazaszeretetről tesznek tanúbizonyságot. Emellett Reményik mély Istenszeretetébe is beleláthatunk a Békesség Istentől, Akarom és a Szeretnék példát venni...versein keresztül. Ennek az újabb 18 versmegzenésítésnek az egyik legvidámabb dala talán a Régi nóta.

Bízok benne, hogy akikhez eljutnak ezek a dalok, még közelebb tud hozzájuk kerülni a költő, Reményik Sándor s a gondolatok, amelyeket Ő versbe álmodott.

Bízok benne-s ez a legfontosabb-, hogy ha Ő még élne és meghallgatná ezeket a dalokat, áldását adná rájuk!

A Kegyelem és az Álmodsz-e róla? versek alatt Balog Péter gitárművész gitárjátéka hallható. A rejtelmes virág-ban kobozzal, az Egy kicsi szó, Elpártolt liliomszál, Erdélyi március, Akarom, Búzavirág a magyar határról és Eredj,ha tudsz! című dalokban pedig gitárral közreműködik, szebbé téve azokat.

 

"Búzavirág a magyar határról" 

A legújabb versmegzenésítések
(2015-2016)